вторник, 28 септември 2010 г.

Карта свързва столичните църкви и манастири чрез велоалеи

Автор В. Стандарт, в. Дневник, Фокус    неделя, 26 септември 2010"Мощите на св. Йоан Кръстител ще привлекат туристи от Гърция, Западните Балкани и Русия". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на дискусия, организирана от в. "Стандарт" за бъдещето на откритието на остров Свети Иван.

"Има предложение мощите да бъдат донесени за поклонение и в София и подкрепяме това. Дори и да бъде накрая, след като са пътували в чужбина. Когато се инвестира в културно-исторически обекти, трябва да мислим за това, да включим столицата като център на туристическите маршрути в страната", заяви Фандъкова.

Главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова заяви, че на дискусията е било поканено и духовенството в лицето на дядо Наум и се надява чрез съдействието на Българската православна църква мощите да бъдат в столицата за Деня на християнското семейство. Епископ Наум не е присъствал на дискусията. Във връзка с идеята да се организира поклонение пред мощите и те да бъдат донесени в София е имало сериозен дебат в Светия Синод.
 

По думите на кмета в столицата има какво да се види и е изградена инфраструктура, как да се стигне до най-важните обекти. "Струва ми се, че София е малко встрани. Тя не е само протести и задръствания, а е мястото, където се е развивала европейската цивилизация", напомни кметът.

Фандъкова уточни, че под базиликата "Св. София" например, която до преди един месец е нямала акт за собственост, има 300 гробници, които могат да привлекат туристи от цял свят.

В момента Фандъкова е възложила проекти за изготвянето на карта, която да свърже чрез инфраструктура църквите и манастирите на територията на Столична община. В т. нар. Софийска света гора има около 40 манастири и църкви, уточни Фандъкова. "Максимум до два месеца очаквам картата да е готова и тя ще бъде проект за изграждане на инфраструктура, която да свързва обектите. Това няма да бъдат само пътища, а ще направим съответно велоалеи, паркинги, както и ще бъдат поставени поезични табели с историята и легендите за всяко едно място", заяви Фандъкова.
Тя уточни, че финансирането не е още ясно като стойност, но "няма да е малко". Допълни, че общината ще търси финансиране чрез бизнеса и европейските програми.
"Инвестициите в историята и в археологията са много изгодни за която и да било страна", каза министърът на финансите Симеон Дянков на дискусията. Според него възвращаемостта е над 200 пъти средно, а инвестициите в археологическото наследство като цяло не са толкова големи. "Заслужава си да се инвестира и заради самата археология, и заради създаването на нови работни места. Инвестициите в този отрасъл се връщат многократно и то за сравнително кратък период", каза още Дянков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар