събота, 10 декември 2011 г.

Тайните на българските манастири

Тайните на българските манастири - 3
автор: galina

/ продължение /

В главната църква на манастира се пази най-старата икона – светиня на Троянския манастир, Пресветая Богородица Троеручица, сътворила множество чудеса.
Както е известно, всеки манастир пази своите тайни книги с пророчества, чудеса и видения запазени от стотици години, които давали специални познания на братята монаси.
В книгата за предсказанията избрани монаси описват виденията, които са се явили на хора, на които Господ Бог в отплата на това, че водят богоугоден живот им пращал. Много от тях след време се сбъдвали. Тази книга бива скрита и кодирана.
Другата тайна книга е тази, в която са описани само станали вече чудеса. Случките се разказват от хора, на които чудото им се е случило лично или се е случило на техни близки. Ето и някои от описаните чудеса, случили се в Троянския манастир.
През 1837г. върлувала чума из района, заразата била обхванала целия край. Хората бягали от градовете и селата по лозята и горите, за да се спасят. Част от ловчанлии и сопотняни потърсили спасение в Троянската обител. Игуменът и останалите братя отслужили бдение, св.Литургия и св. Богородица ги опазила от болестта, а побягналите в гората измрели.
Проявите на чудеса не спират и до днес.
През 2000 година, по време на богослужение за свети Константин и Елена, от окото на Божията майка просълзило миро. Показателно е, че чудото се случило точно по време на тази служба, тъй като по времето на Константин християнската религия става официална.
Иконата е помогнала и на четиринадесет годишно момче, което имало изкривяване на ръката по рождение. Всеки ден, в продължение на две седмици майката и момчето се молели пред светинята. За случилото се чудо майката споделя:” След дълги молитви сънувах, че красива жена се приближава до сина ми. Погали го нежно по косата със сребърна ръка, усмихна се кротко и ми каза – имай вяра, синът ти ще оздравее. И наистина се случи. Знам, че звучи като чудо, но то си беше чудо...”
На 20.05.2005 г. е съставен протокол, подписан от трима свидетели в който се удостоверява поредното чудо с иконата на Троянския манастир в който е описано следното:
“По време на богослужение, при песнопението “ Ангел вопияше” се разнесе благоуханна миризма из цялата църква.
Първа до иконата се докосва свещопродавачката Радка Колева, която забелязва,че иконата е като запотена цялата. По-късно жената се опитва да я изтрие с памучна кърпа, но това става трудно, тъй като тя е покрита с дребни капки течност, като от миро. Кърпата поема чудотворното благоухание...”
Пред чудотворната икона на Троянския манастир всеки ден прииждат хора от цялата страна, за да се помолят за изцеление на душата и тялото си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар