понеделник, 4 октомври 2010 г.

Изгоря манастир на 700 години

04-10-2010 10:45  интернет новини: Източното крило на Мулдавския манастир „Света Петка” изгоря до основи при голям пожар в неделя вечерта. Сигналът за пожара е подаден около 19 часа от игуменката на женския манастир сестра Юлита. На място са пристигнали осем пожарни – от Пловдив, Асеновград и Смолян. Евакуирани са около 15 души от манастира. До късно през нощта продължи работата на пожарникарите по локализирането на огъня, за да не засегне и здравата част от сградата.
Мулдавският манастир се намира на около 4 км от Асеновград, в дела Добростан на Западните Родопи. Районът е труднодостъпен, високо в планината. Освен труднодостъпните пътища до манастира, проблеми има и с телефонния обхват.
Мулдавският манастир „Света Петка” е един от най-известните за региона на Асеновград. Според легендата е основан през ХІV в., през Второто българско царство, сочи историческата справка, цитирана от агенция „Фокус”. Близо до манастира има аязмо с целебен извор. Манастирът е опустошаван неколкократно от османските орди в годините на робството. Близо до Мулдавския манастир се намират Горноводенският манастир, Араповският манастир, Кукленският манастир, Белащенският манастир – всички, разположени около Асеновград.
През Възраждането Мулдавският манастир е средище на духовност. В него е имало килийно училище, както и богата библиотека с ръкописи, която е изгоряла до основи. Мулдавският манастир е бил скривалище на Васил Левски. И днес е запазено мястото в манастира, където се е крил Апостолът на свободата. Собственоръчно в последните години игуменката на манастира беше направила малък кът до скривалището, посветен на Васил Левски.
След Освобождението манастирът е посетен и от известния чешки художник Иван Мърквичка, голям приятел на България. Докато е в манастира, умира едногодишният му син, чийто гроб и до днес е до стената на църквата на манастир „Света Петка”.  Днес Мулдавският манастир е женски действащ. Игуменка е сестра Юлита.
Спасено е южното крило на църквата „Света Петка Мулдавска”. Огънят е изпепелил напълно източното крило, при централния вход на манастира. Изгоряли са килиите на монахините. Унищожена е и библиотеката, с книги и документи. Предполага се, че огънят е възникнал от късо съединение на старата електроинсталация. Тепърва ще се изчисляват щетите, но се предполага, че са големи. Манастирът е на 700 години. През това време е опожаряван пет пъти - три пъти от турците.
Фондация "Храмът": За голямо наше съжаление имахме добри намерения да направим снимков архив и на този манастир, като част от Проекта "Световен Виртуален Атлас на Манастирите" (http://svetagora.bg/) и по-специално в неговата първа част "Манастирите в България".
Липсата на отговор на нашата молба да ни се даде разрешение за заснемане на манастирите и изготвяне на дигитален архив на това културно богатство от страна на отговорните духовници забави неимоверно много този наш Проект и все още сме в неговото начало...
Надяваме се висшия клир и хората, които могат да помогнат за реализацията му, да се замислят след тази страшна новина...

Няма коментари:

Публикуване на коментар