понеделник, 20 юли 2015 г.

Християн-социална идея


"Промяната" - Християн-социалната идея

Има една история или притча за живота, казват, че е изписана на един надгробен паметник:

Един човек цял живот се опитвал да промени света, какво ли не правил, борил се, участвал във войни и битки, убеждавал хората да се променят и така, през цялото време. Когато дошло време за края на земните му дни, осъзнал, че почти нищо не успял да свърши. Единственото, което разбрал, че истината е в това, да промениш себе си! Най-важното нещо, защото оттам тръгва всичко....

И така е написано: "Цял живот се опитвах да променя света, докато не разбрах, че трябва първо да променя себе си, след това, хората около мен да започнат и те да се променят, след тях и обществото...."

Та, за това става въпрос, да започнем да променяме себе си. Много се говори за това, какво ни е обществото, каква ни е държавата, какви били хората (тук няма да приема "Българите" са такива и онакива, защото сме доказали и го доказваме, че ни бива, и че можем, това е за друга тема). Постоянно се набиват едни шаблони, "не става нищо от нас", "не правим нищо за да променим нещата", "не се борим за правата си", "търпим едни и същи да ни крадат и бият" и т.н. За последните над 70 години, доста неща в главите на хората са променени, и то с точно определена цел, с добре измислени и разработени методи, със съответното насилие и страх.
Не е толкова лесно, или казано другояче, най-трудното е да се промени съзнанието, и то когато тези същите, които са наложили "изтриването" на истината, те управляват, те разпределят благата и те вземат решенията за твоето и на децата ти бъдеще.... Е, време да помислим за тази промяна, защото иначе ще загубим и това, което Господ ни е дал и което дедите ни са отвоювали с безчет жертви и себеотдайност....страната си, държавата си, народа си!

Как да стане ли?....Като започнем да променяме себе си. Има много начини това да стане, всеки трябва да го осъзнае за себе си, защото всеки е отделна личност, индивид с различни дадености и статус.

Променяйки себе си, да вярваме в това, което правим, да работим, това което ни носи удоволетворение и достатъчно доходи, за да се чувстваме спокойни, да се разбираме с хората около нас, така, че всеки да може да изяви себе си и собствените си възможности и да се усъвършенстваме, като човеци.
Променяйки себе си, да сме уверени, да заявим какво искаме и как ще го постигнем, да дадем нова светлина на нещата около нас, неща, които хората ще забележат и ще започнат да мислят за това, да го разбират или не, да желаят и на тях да им се случи, или не....ще се раздвижи средата, в която живеем.
Така, ще започнат да се променят и хората. Както е казано "С какъвто се събереш, такъв ставаш". Е, ако променяме себе си към добро, с християнски добродетели и дух, и хората около нас ще започнат да го правят. Защото ние сме част от обществото, и ако променим себе си, то ще го усети, ще се раздвижи, заедно с нас. Така ще започне и промяна на обществото. Към по-добро, нали натам желаем да се променяме....
Променяйки себе си, и хората около нас започнат да се променят, заедно с тях ще започне да се променя и обществото. Промяната в обществото, означава промяна на обществените отношения, с тях и промяна на тези, които направляват тези отношения, нали ние ги избираме. Ето така може да се промени и държавата, и администрацията, и управлението й.

Да, този процес е дълъг, особено в нашето общество, на което досега не му е давана възможност да се промени, защото така е удобно за управление и манипулация. Колкото по-бързо започнем промяната в себе си, толкова по-бързо ще започне и промяната у другите, и в обществото. 

Простичко казано, ако променим себе си към по-добро, да правим по-добрите неща, да приемаме предизвикателствата на деня, със смирение, търпение и Вяра, и не само да ги приемаме, а и да направим така, щото да е по по-добрия начин, това неминуемо ще се отрази и на средата около нас, на другите, и на обществото, и държавата, в крайна сметка. 

Ако не можем сами, можем да попитаме, можем да се научим, може да потърсим други, които знаят и могат, които да ни дадат насока. Само трябва да поискаме, както е писано "Поискай и ще ти се даде"! Бъдете Благословенни и се обичайте!

Желанието за промяна и за по-добър живот е във всеки от нас, време е да го направим, да го превърнем в реалност, заради нас, заради децата ни, заради България! Заедно  можем!


31.05.2015 г. София
Енчо Енчев

“Благосъстояние за всички”

1. Социалната политика трябва да гарантира “най-голямата степен на свобода, на частна инициатива и на лична отговорност за собствената си съдба”. В същото време  стопанските агенти не са освободени от появата на пазарни рискове, съпътстващи функционирането на пазарното стопанство.

2. Между икономическата и социалната политика трябва да съществува неразделна връзка, която да не позволява появата на негативни феномени като инфлация и безработица и да не допуска  парична политика, подкопаваща стабилността на националната парична единица.

3. Намесата на държавата в стопанския живот трябва да става само в случаите, когато гражданите не могат да се справят сами с проблемите на социалното си осигуряване. По този повод Л. Ерхард пише: “В началото трябва да стои собствената отговорност и едва когато тя не достига, или би направила засечка, да се включва и отговорността на държавата и обществото.”

4. Социалното осигуряване не трябва да е самоцелно, а строго да се обвързва с производителността и ефективността на производството.Това ще  сведе до минимум нуждата от държавна намеса. В този дух колективната система за всеобхватно социално осигуряване и социална помощ не е препоръчителна. Насоките са за свеждане до минимум на интервенциите на държавата при преразпределение на доходите, като по този начин се намалява  обременяването на бюджета с финансирането на социалните разходи.

5. Като приоритет на държавната политика се определя икономически растеж, възприеман като ключ за решаване на стопанските и социалните проблеми.

6. Социалното пазарно стопанство, от една страна, се основава на личната отговорност, на постигнатия успех и на конкуренцията, а от друга – на справедливостта, партньорството и социалното равновесие.

“Благосъстояние за всички” (1957 г.) - Л. Ерхард

Желанието за промяна и за по-добър живот е във всеки от нас, време е да го направим, да го превърнем в реалност, заради нас, заради децата ни, заради България! Заедно  можем! Бог да бъде с Нас!

Няма коментари:

Публикуване на коментар